fbpx

Hamer Rally Team

Het Hamer Rally Team is het enthousiaste amateur-rallyraceteam van Hamer. Het team heeft 2 DAF racetrucks, een Toyota Landcruiser race 4×4, 2 servicetrucks met mobiele werkplaatscontainer en een servicebus met autoambulance. Het team bestaat uit 18 personen, waarvan de meesten bij de FOJA Groep werken, de moedermaatschappij waartoe ook Hamer behoort. Teamcaptain en tevens eerste piloot van het team is Fons Jans, eigenaar van de FOJA Groep. Leuk weetje is dat ook astronaut André Kuipers deel uitmaakt van het Hamer Rally Team.

Het team stelt zich tot doel de wereld te laten zien dat je een zware rally als de Morocco Desert Challenge ook op relatief “schone” brandstoffen kunt rijden. Daarom rijden de rallywagens van het Hamer Rally Team sinds 2019 op HVO met een toevoeging van ChangeXL. HVO is een synthetische diesel die gemaakt wordt van afval- en reststromen. HVO-diesel zorgt voor een enorme daling van de CO2-uitstoot op, tot zelfs boven 90%. Het toevoegen van ChangeXL aan HVO-diesel zorgt nog voor een bijkomende daling. ChangeXL produceert 30 – 40% minder roet en fijnstof, vermindert de CO2-uitstoot en kan tot 10% brandstofbesparing opleveren.

Het team heeft een aantal jaren meegedaan aan de Dakar Rally (toen nog Parijs-Dakar). Door de vercommercialisering van de Dakar Rally, heeft men in 2018 ervoor gekozen om te stoppen met de Dakar en in de plaats daarvan deel te nemen aan de Morocco Desert Challenge, een vergelijkbare rally, maar puurder en veel minder commercieel. De Morocco Desert Challange (MDC) is de tweede grootste rally-raid ter wereld. Klik hier voor meer informatie.

Helaas werd de Morocco Desert Challenge in 2020 afgelast omwille van het Covid-19-virus. Daarom nam het team, tussen de lockdowns door, deel aan de Breslau Rally 2020 in Polen. Daar eindigde Lars Jans, de zoon van Fons en tweede piloot van het team, samen met zijn bemanning op een fantastische tweede plaats.