fbpx

Tankkeuring met robot in het kader van veiligheid

Onlangs hebben we voor een internationale voeronderneming, die complete voeroplossingen biedt voor de (biologische) veehouderij, een opslagtank gekeurd met behulp van een robot. Voor de productie van veevoer worden vloeistoffen opgeslagen in tanks. Deze tanks moeten voldoen aan de geldende normen. Deze normen zijn afhankelijk van het type vloeistof dat in een tank wordt opgeslagen. Hamer is gecertificeerd om dit soort keuringen en eventuele aanpassingen uit te voeren.

De belangrijkste reden om de tankinspectie met een robot te doen, is veiligheid. Remy van Overbeek, werkvoorbereider Techniek bij ForFarmers: “Het voordeel van inspecteren met een robot is dat de tank niet door een medewerker betreden hoeft te worden. Dit is veiliger en bovendien kan de tank sneller geïnspecteerd worden omdat er geen steigers in de tank opgebouwd hoeven te worden.” De robot kan direct belangrijke gegevens digitaal en objectief vastleggen. Dit levert een duidelijk beeld van de inspectie op. Een inspecteur beoordeelt vervolgens de beelden en verwerkt dit in het inspectierapport.

De inspectie heeft Hamer in samenwerking met Invert Robotics uitgevoerd. De tank die geïnspecteerd moest worden was een verticale RVS tank met een inhoud van 10m³. De robot heeft de tank inwendig visueel geïnspecteerd en tevens een wanddiktemeting van de bodem, wanden en bovenbodem uitgevoerd. Dit alles is vastgelegd in een rapportage. De tank voldeed aan alle eisen en is weer voor 10 jaar gecertificeerd volgens de BRL SIKB 7800 richtlijnen.

Een innovatieve manier van tankkeuring waarvan we in de toekomst zeker meer gebruik gaan maken.